organizacija natečajev

Na področju kreativne dejavnosti gospodarstva je potrebno povečati število in vpliv nagrad. Tako bodo rezultati kreativne dejavnosti bolj odmevni in tudi bolj prepoznavni v širši javnosti, kar bo bistveno vplivalo na nacionalni sistem inovacij, saj se bo izboljšal tudi pretok informacij med ljudmi, podjetji in institucijami.

Zavod BIG je zelo aktiven na področju povečevanja vpliva nagrad na področju kreativne dejavnosti. V letu 2010 je tako izvedel več podelitev nagrad za inovativnost:

  • Nacionalna nagrada za industrijsko oblikovanje – Oblikovalec leta
  • Nacionalna nagrada za oblikovanje interjerja – Interjer leta
  • Nagrada Zgodba o uspehu
  • Nagrada brezčasno slovensko oblikovanje
  • Nagrada Perspektivni za industrijsko oblikovanje
  • Nagrada Perspektivni za oblikovanje interjerja
  • Nagrada Perspektivni za modno oblikovanje

 

Svetovna arhitekturna nagrada za inovativno in trajnostno odličnost individualnih hiš

Zavod Big in Revija HIŠE sta letos ponovno pripravila edinstven arhitekturni natečaj hiš iz celega sveta zgrajenih v zadnjih dveh letih. Nagrada je namenjena prepoznavanju kakovostne arhitekturne prakse na področju gradnje individualnih hiš, prikazu dobre prakse gradnje individualnih hiš širom sveta , krepitev medkulturnega dialoga na področju arhitekturnega ustvarjanja, s promocijo nagrajencev omogočiti širši javnosti vpogled v sodobne arhitekturne trende. Nagrada Hiše Awards se podeljuje v dveh kategorijah; Inovativna odličnost in Trajnostna odličnost.

Nagrado Inovativna odličnost
Nagrado Inovativna odličnost je prejela hiša studia Elding Oscarson iz Švedske. Hiša predstavlja plombo v nizu zelo stare stanovanjske soseske v Švedski Landskroni. Stavba je umeščena v pet metrsko škrbino in uporabniku ponuja petinsedemdeset kvadratnih metrov. Projekt se na inovativen način prilagaja površinsko zelo omejenim prostorskim možnostim lokacije, pri čemer je arhitektom uspelo zasnovati estetsko, funkcionalno in ekološko kakovostno hišo. Ključna kvalitete hiše je njena prostorska zasnova, ki je plod izredno pozornega načrtovanja s ciljem zagotavljanja čim večje uporabne vrednosti hiše na majhni površini.

Nagrada Trajnostna odličnost
Nagrado Trajnostna odličnost je žirija podelila finski Hiši ob jezeru, ki jo je zasnoval arhitekt Tuomas Toivonen iz studia NOW for Architecture and Urbanism. Hišo na površini 120 kvadratnih metrov odlikuje premišljena umestitev v okolje, kjer z volumnom ter razporeditvijo prostorov na smotrn način izkorišča lokalne naravne danosti. Oblikovno dovršeno arhitekturo odlikuje uporaba recikliranih materialov za izolacijo, k manjši porabi energije prispeva tudi smiselna razporeditev prostorov.

Natečaj Podjetna Primorska 2010

UIP organizira natečaj za najboljši poslovni načrt. Natečaj PODJETNA PRIMORSKA spodbuja in omogoča razvoj podjetniške ideje, nudi vso infrastrukturno in svetovalno podporo v UIP, ter vse ostalo kar mlado podjetje potrebuje za pričetek poslovanja.

Zmagal je projekt Pavan ekologija s čistilno napravo z vgrajeno čistilno tehnologijo.

UIP z natečajem spodbuja ustvarjanje novih inovativnih podjetij s strani študentov in drugih zainteresiranih posameznikov. S tem želijo prispevati k dvigu podjetništva temelječega na znanju, ter k nastanku novih, inovativnih start-up in spin-off podjetij v regiji. Natečaj organizirajo v sodelovanju s partnerji natečaja (2007, 2008 in 2009 je bila Banka Koper; 2010 ZKB Zadružna kraška banka in Adriatic Slovenica), Svetom zaupnikov Univerze na Primorskem, podpornimi institucijami (Inkubator Sežana in Primorski tehnološki park) ter medijskimi pokrovitelji in drugimi podporniki in pokrovitelji nagrad.